Monthly Archives: September 2013
ALI SE LAHKO POGOVORIVA?
Pred vami je nov sklop člankov, ki jih bom pripravljala za spletno revijo Sensa z naslovom Ustvarjanje harmoničnega partnerstva, objavljeni pa bodo tudi tule na Mojmirovem blogu. V člankih bom podajala, kaj lahko za vaš partnerski odnos naredite sami, in sicer preko postopka mediacije.
18.9.2013, spletna revija Sensa, Ustvarjanje harmoničnega partnerstva

Predstavljajte si deročo reko in sebe, kako stojite na bregu ter gledate na drugo stran, kjer stoji vaš »nasprotnik«. Reka je tako glasna in bučna, da komaj slišite, kaj vam tisti na drugi strani govori. Glasovi se izgubljajo, zato si besede drugega poskušate razložiti na svoj način. Prelivanje vode čez pragove in kamne se vam zdi prenevarno, da bi zabredli vanjo ter se prebili na drugo stran. Ne zaupate svojim močem, da boste varno prišli čez, prav tako ste prepričani, da vam oseba na drugi strani ne bi podala roke, če bi vas začelo odnašati skupaj s tokom. Vidite, kako je na obeh bregovih privezanih nekaj čolnov, zato pomislite, da bi stopili v enega in priveslali na drugo stran, pa si premislite. Želite si, da bi oseba na drugi strani naredila prvi korak in se podala čez brzice do vas. Počasi obupujete in najraje bi zamahnili z roko, se obrnili in odkorakali stran, v varno zavetje.

Imate kdaj tak občutek? Da stojita vsak na svojem bregu in se nikamor ne premakneta?

Da bi želeli, da je končno on tisti, ki stopi v čoln in pride do vas ali vsaj pokaže namero in dobro voljo? Se vam zdi, da ste vedno vi tisti, ki v prepiru stopite naproti drugemu, zavihtite vesla in mu ponudite roko, da stopi z vami v čoln? Želeli bi že, da se prepir konča, da lahko nadaljujete s čudovitim dnevom, ki se vam ponuja, ampak si rečete: »Ne, naj kar on nekaj narediti!« Imate uvid v izbiro, ki bi po vsej verjetnosti končala negativen občutek, pa se vam zdi, da imate bolj prav in da tokrat resnično ne boste popustili? Da samo izkorišča vašo dobro voljo?

Če imate takšne ali podobne notranje govore se je v nahrbtniku vašega partnerstva nabralo že kar nekaj navlake. Prepiri so si navadno podobni kot jajce jajcu. Vrtite se v krogu, nihče ne želi popustiti, s prstom kažeta en na drugega in iz preteklosti vlečeta primere, ki bi potrdili to, kako vama je težko. Slišite, kako vas kritizira in se poskušate obraniti napada ter rečete: »Nisem jaz kriva, ti si kriv.« Včasih pride celo do tega, da eden od vaju postane porogljiv ali pa se nekdo povsem zapre vase in iz njega težko pride kakšna beseda.

Vse to so vzorci, kako se začnejo »nerazrešljivi« konflikti.

Ljudje v uspešnih razmerjih so sposobni stvari popraviti

V vseh razmerjih lahko pride do konfliktov in odtujitve, razlika pa je ta, da so ljudje v uspešnih razmerjih sposobni stvari popraviti. Popraviti pomeni, da rečemo: »Opravičujem se ti, nisem najbolje izpeljal/a stvari, ali se lahko o tem pogovoriva?«. To je prvi korak k zavestnemu partnerstvu, k partnerstvu, kjer vladata vzajemnost in medsebojno spoštovanje. Seveda pa je pomembno, da v tako partnerstvo vstopita oba. Zato je ključnega pomena, da gesto opravičila in pripravljenost na pogovor sprejme tudi druga stran. Na tej točki se pokaže, kako kvalitetno je pravzaprav prijateljstvo med partnerjema, način soočanja s konfliktom pa je odraz vsega, kar je prisotno v partnerstvu. Zato je pomembno, da se partnerstva lotimo celostno. Tako kot je neka bolezen odraz celotnega stanja našega uma, telesa in duha, je podobno tudi, ko ustvarjamo zdravo partnerstvo. Osnova za delo s konflikti je torej vzpostavljanje pozitivne čustvene povezave.

In kje začeti? Tukaj navadno rečem »hvala bogu za konflikte«. Konflikt je namreč možen način, kako se partnerji lahko zbližajo in se bolje razumejo. Konflikt je pravzaprav lahko mehanizem za to, da se naučimo, kako resnično ljubiti drug drugega. Pokažejo nam, kje nas boli in česa si zares želimo v odnosu. Konflikti nam vedno znova dajo priložnost, da se resnično zavežemo partnerstvu in gradimo skupno življenje.

Seveda pa je ta preobrat k pozitivni čustveni povezavi in harmoniji za mnoge nepredstavljiv. Toliko se je že nabralo vsega. Kako se soočiti s konkretnim konfliktom, kako spoznati sanje našega partnerja in ga razumeti? Velikokrat je tako, da pomoč pri tem poišče najprej samo eden od partnerjev. Obrne se na psihologa, terapevta ali svetovalca. Pridobljeno zavedanje in znanje potem poskuša uresničiti v domačem okolju. Vsekakor so taki koraki več kot dobrodošli, saj novi pristopi predstavljajo svežino in tudi dejanja posameznikov lahko premikajo gore. Pa vendar pot zavestnega partnerstva, kateri se zavežeta oba, prinaša hitrejše, predvsem pa bolj trajne rešitve, saj po poti stopata skupaj ter ustvarjata skupno življenje.

Kako lahko pomaga mediacija?

Sama pri delu s pari uporabljam zdaj že vse bolj poznano metodo, ki se ji reče mediacija. Gre za postopek mirnega reševanja sporov, pri katerem tretja nepristranska oseba, mediator, pomaga ljudem, da raziščejo in razumejo medsebojne razlike, spoznajo želje in potrebe drug drugega ter razrešijo konflikte na način, ki je sprejemljiv za vse vpletene. Največja prednost mediacije je ta, da partnerji, četudi še tako sprti, prostovoljno in skupaj vstopijo v zaupen proces vzpostavljanja povezave in razreševanja konfliktov, kjer lahko prevzemajo odgovornost za svoj odnos ter ob podpori mediatorja iščejo popolnoma svoje in ne vsiljene rešitve.

Na splošno o mediaciji, predvsem pa kaj lahko prispeva k zavestnemu partnerstvu, bom za vas pisala v novem sklopu člankov Ustvarjanje harmoničnega partnerstva. Podajala bom uporabne tehnike in anonimne vendar konkretne primere mojih strank, ki so preko procesa mediacije ustvarile harmonične odnose in razrešile »nerešljive« konflikte.
Mojmir Projekti 2013-14
Je pa čudovito poletje prineslo tudi odločitev, in sicer da v vizijo, za katero stojim v okviru MOJMIR MEDIACIJE, vključim tudi pomemben aspekt: KAJ LAHKO NAREDIM JAZ pri ustvarjanju lepšega svata.

Poletje nam je dalo toliko, kot smo si upali želeti in vzeti. To je vedno tako. Dobimo (samo) tisto, kar mislimo, da si zaslužimo, kar dovolimo, da pride v naše življenje. Zato ni prav nič narobe z velikimi sanjami in velikimi načrti. Seveda pa je potrebna akcija, naša prisotnost in udeleženost. Sama sem med poletjem sanjala na veliko in delala na tem, da sem v svojih izkušnjah kar se da zavestna. Zavedala pa sem se še nečesa, o čemer govori tudi Dalajlama, in sicer da samozadovoljstvo ni zadostno merilo pri ugotavljanju, ali je neka želja oziroma dejanje pozitivno ali negativno. Merilo za ločevanje pozitivnih želja oziroma dejanj od negativnih ni to ali nemudoma doživimo zadovoljstvo, temveč ali so končne posledice pozitivne ali negativne. Le-to pa od nas zahteva vztrajnost in predanost, predvsem pa vključevanje drugih ljudi v naše dobro na ta način, da je dobro tudi za njih.

Tudi letos bom v okviru MOJMIR MEDIACIJE delovala v smeri spodbujanja medosebnega dialoga, razvijanja zdravih in lepih odnosov, konstruktivne komunikacije, učenja iz konfliktov in reševanja le-teh. Na poti razvijanja teh veščin vas bom tudi v tem letu podprla s predavanji in delavnicami, mediacijskimi srečanji in preko osebnih svetovanj oziroma pogovorov z opolnomočenjem.

Je pa čudovito poletje prineslo tudi odločitev, in sicer da v vizijo, za katero stojim v okviru MOJMIR MEDIACIJE, vključim tudi pomemben aspekt: KAJ LAHKO NAREDIM JAZ pri ustvarjanju lepšega svata. V želji, da bi sledila tej poti, sem si zadala, da v ospredje postavim predvsem delovanje na področju  dela na sebi, »sproščanja« lastnih zgodb, občutka povezanosti z drugimi, predvsem pa razvijanja lastne moči miru in prevzemanja odgovornosti, torej vseh tistih področij za katere iz svojih osebnih izkušenj in izkušenj pri delu z drugimi menim, da ustvarjajo lepši svet. Sanje so velike, koraki bodo majhni, vendar dobronamerni in sigurni, predvsem pa namenjeni temu, da bodo končni rezultati pozitivni za čim več ljudi.

V znamenju novih začetkov, ki jih navadno prinese jesenski čas, se boste že 25. septembra lahko udeležili delavnice Komunikacija v osebnih odnosih: »KAJ LAHKO NAREDIM JAZ«, ki jo pripravljam skupaj z Kneipp društvom iz Vrhnike. Pripravljajo se tudi članki na temo ustvarjanja harmoničnega partnerstva in sodelovanje pri projektih povezanih z otroci, v katerih še najbolj iskreno tli želja po lepem svetu.

Sem se pa letos zavezala še eni zelo posebni stvari. Začela sem pripravljati prav poseben projekt POVEJ MI SVOJO ZGODBO, ki bo preko pogovorov potekel v obliki podporne skupine v varnem in zaupnem okolju. Okolju, kjer bodo ljudje prijazni in odprti ter bo vsakdo lahko naredil prvi korak in povedal svojo zgodbo. Zgodbo o skrivnosti, stiski, strahu, zameri, nerazumevanju.

Ideja je prišla iz predpostavke, da si ljudje želimo biti pristni, bojimo se le, da nas drugi ne bodo razumeli, da nas bodo obsojali, pomilovali, izključili in se nam smejali. Potrebujemo torej razumevanje in podporo in poistovetenje. Sama sem bila del takega procesa, ki me je osvobodil strahov in (namišljenih) preprek povezanih z zdravjem ter mi omogočil, da sem zaživela novo možnost. Zdaj bi to rada delila naprej v duhu pozitivne spremembe, ki jo lahko naša osvoboditev in zadovoljstvo prinese v medosebne odnose. Projekt je še v povojih, ampak tli zelo močno in vas bom sproti obveščala o vsem.

Za konec tega zapisa bi se rada zahvalila vsem, ki ste bili z mano na dosedanji poti in vas toplo vabim, da še naprej hodimo skupaj. Prav tako si želim, da bi se »novica« o mediaciji, potencialih, ki jih prinaša pogovor, dialog in naša lastna angažiranost, širila naprej.

Bodite veseli in čudoviti. Zadovoljstvo zaduši pohlep in širi dobroto.

Mateja