Kaj lahko pričakujem od mediacije?
Vse se začne pri želji, poti do cilja pa so različne. Na mediaciji izberemo pot sodelovanja in razumevanja.
Zadnjič sem dobila vprašanje: »Kaj dobrega pravzaprav lahko pričakujem od mediacije?«

In sem rekla, da ne priporočam pričakovanj, ker le-ta neizogibno privlačijo tudi razočaranje, da pa si je pred mediacijo smiselno postaviti cilje. Kaj želimo doseči? O čem želimo na novo spregovoriti? Kaj zaključiti? In to je smiselno ne le zato, ker vas bo mediator na začetku vprašal, kaj je tisto zaradi česar ste prišli, ampak predvsem zaradi sebe, saj boste s tem usmerili energijo tja, kamor si zares želite priti ter boste tako aktivno ustvarjali proces mediacije in njegove rezultate.

Ob tem vprašanju je do mene prišel tudi spomin na občutek, ki sem ga imela pred časom po koncu ene izmed mediacij. Prešinilo me je tisto olajšanje in veselje v očeh ljudi, ko iz obupa in občutka brezizhodnosti zrastejo v zavedanje svojih misli, besed, občutkov, dejanj in v sprejemanje svojega partnerja. Navdalo me je zaupanje. Zaupanje v miren način reševanja konfliktov. Zaupanje v prostor sočutja in razumevanja, ki ga ljudem ponudi mediacija. Spomnila sem se tudi veselja in hvaležnosti, ki ga ljudje čutijo v teh trenutkih in je bogato z upanjem in zaupanjem. Nekateri si v teh trenutkih zmagoslavja po več letih rečejo rad/a te imam, najprej po tihem, skrito med tisoče besed, tako da drugi skorajda ne opazi, čez čas bolj pogumno, s pogledom v oči. Energija, ki v teh trenutkih teče med ljudmi, je čista in dobronamerna. Moč obeh, ki sta hodila po poti, je združena v eno. Vidita, da imata lahko vajeti v rokah tudi, ko se zdi, da ni več upanja. Ko iz bojevitosti za premoč in prav, zmoreta vidita stvari take kot so in jih tudi sprejeti. Ko preprosto ne moreta verjeti, da je komunikacija po vseh teh mesecih, morda celo letih, mogoča. Takrat se začne ustvarjati nova, bolj pozitivna platforma, na kateri dva pričneta graditi njun odnos. Podprt s svežo energijo in voljo.

Vse to je torej možno doseči na mediaciji in še kaj čisto drugega. Odvisno od tega, kaj si želite. Vse se namreč začne pri vaši želji, poti do cilja pa so različne. Na mediaciji izberemo pot sodelovanja in razumevanja, vse ostalo je odvisno od vas. Vi ob podpori mediatorja ustvarjate nove možnosti in rešitve zase. Spodbujam vas torej, da v kolikor ste izbrali, da zaključite s preteklostjo in daste vajinemu partnerstvo nova krila, da si postavite želje, ki jih imate, aktivno sodelujete na mediacijskih srečanjih in zaupate v to, kar je pred vami.

Mateja